راه‌های تقویت حافظه در افراد

محسن ایمانی، روان‌شناس درگفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران ، با بیان اینکه با بالا رفتن سن افراد، قدرت حافظه آن‌ها نیز افول می‌کند، اظهار کرد:حافظه یک روند رو به بحث را اشاره می‌کند، آیا افراد هوشیاری کافی در مورد موضوعات مختلف را دارند یا خیر زمانیکه افراد موضوعی را از یاد برده باشند، دچار بیماری آلزایمر شده‌اند که معمولا سالمندان به این بیماری مبتلا و دچار پورسه آسیب‌های مغزی می‌شوند...

ایمانی افزود: عوامل مختلفی موجب لطمه زدن به حافظه می‌گردد از نظر فیلسوف بزرگ، ابن‌سینا: اشتغالات فراوان مغز باعث فراموشی می‌شود.

وی در ادامه گفت: اگر افراد کارها و وظایف متعدد و مختلفی را داشته باشند، این فعالیت‌ها موجب فراموشی می‌شود، اما اگر افراد فعالیت‌های خود را محدودتر کنند این عمل موجب می‌شود که دچار فراموشی نشوند.

ایمانی تصریح کرد: گاهی وظایف و فعالیت‌های زیاد افراد را خسته می‌کند و خستگی عامل اصلی فراموشی است. به طور مثال فردی به خاطر بیداری بیش از حد در زمان امتحانات علیرغم مطالعه زیاد نتواند به سوالات به درستی پاسخ دهد، بنابراین خستگی زیاد موجب فراموشی در فرد شده و این مشکل را باید با رفع خستگی حل کند.

این روان‌شناس اضافه کرد: افسردگی نیز موجب فراموشی کاهش تمرکز در افراد می‌شود. برای بهبود این وضعیت هدایت و راهنمایی توسط روان‌شناس موجب فعال‌سازی حافظه در افردا می‌شود.

ایمانی در ادامه گفت: نکته دیگر که موجب فراموشی و دفع حافظه می‌شود، مسئله اضطراب است. اضطراب و نگرانی نیز می‌تواند یکی از عوامل که به حافظه افراد لطمه می‌زند، باشد، زیرا زمانیکه افراد اضطراب دارند، آن هورمون‌هایی که در لحظات اضطراب در بدن افراد ترشح می‌شود، باعث فراموشی آن‌ها شود، درنتیجه در زمان درمان و کاهش اضطراب، فراموشی‌هایی که ناشی از اضطراب است نیز از بین می‌رود.

وی افزود: نکته بعد موضوع دفاع اوراکی است. در سال نو، خانواده‌ها وسایل و اسباب اضافی را به دور می‌اندازند ذهن آدمی نیز این عمل را انجام می‌دهد.در واقع موضوعاتی که مورد علاقه افراد نیست به فراموشی سپرده و موضوعات دیگر درحافظه نگهداری می‌شود.

ایمانی تصریح کرد: همچنین اگر افراد موضوعات و مطالبی را تکرار کنند، کمتر دچار فراموشی می‌شوند، به طور مثال اساتید دانشگاه‌ها، به دلیل تدریس فراوان، مطالب را کمتر به فراموشی می‌سپارند، بنابراین تکرار و تمرین هم می‌تواند باعث جلوگیری از فراموشی و نگهداری مطالب در حافظه شود.

وی در پایان گفت: در توصیه‌ها و دستورات دینی هم روی خواندن قرآن تاکید شده است، در واقع کسی که قرآن می‌خواند حافظه قوی‌تری دارد و کمتر دچار فراموشی می‌شود، بنابراین آن افرادی که اهل مطالعه قرآن هستند، این تجربه را بیشتر درک کرده‌اند.